Followers

Sunday, December 11, 2011

Cerpen : Sesuci Syahadah Part 2

Haziq,
Terima kasih atas mesej awak hari tu, saya rasa segan kerana menangis di hadapan awak. Terima kasih kerana menganggap saya sebagai rakan awak.  Haziq saya tak tahu kenapa, tapi saya rasa saya boleh percayai awak, yakin dengan awak, untuk saya menceritakan segala yang terpendam dalam hati ini
                Ayah saya dan ibu saya adalah berbangsa chinese, mereka berkahwin setelah terlanjur dalam perhubungan , dan lebih malang ibu saya telah mengandung pada ketika itu. Ayah saya adalah seorang kaki perempuan dan juga seorang penganggur yang suka menghabiskan masanya berjudi dan minum arak sehingga mabuk. Manakala ibu pula seorang gadis liar pada ketika itu. Ayah saya memaksa ibu saya untuk menggugurkan kandungan kerana mereka bukanlah saling mencintai  dan mengandungkan saya tanpa niat. Tapi bila atuk saya mengetahui tentang perkara ini dia melarang ibu saya dari melakukan proses penguguran tersebut. Atas desakan atuk, ibu dan ayah melangsungkan perkahwinan dalam majlis yang meriah kerana menyayangi ibu sebagai anak tunggalnya. Atuk berharap sikap ibu dan ayah akan berubah setelah berumahtangga. Setelah ibu melahirkan, dia membiarkan anak tersebut dalam jagaan nenek dan atuk.
Setelah anak itu berusia 13 tahun atuk dan nenek pergi selamanya dalam suatu kemalangan dan anak itu tinggal bersama ibunya. Ibu yang mewarisi perniagaan atuk sering pulang lewat ke rumah. Ayah pula akan pulang apabila kehabisan wang dan dia sering pulang dalam keadaan mabuk dan kadang- kala dibawanya  perempuan lain ke rumah. Lebih malang lagi sesekali ayah akan membawa perempuan melayu untuk melakukan perbuatan keji dan jijik itu. Apabila melayu sudah tentulah islam !!! Lantas sejak itulah anak itu mebenci islam dan semua agama di atas muka bumi ini. Disebabkan itu apabila setiap kali di sekolah anak itu akan membantah dan mencaci setiapkali isu agama diperbincangkan dalam sesi pembelajaran. Disebabkan itu anak itu tidak mempunyai rakan.
Di rumah seringkali anak itu menjadi masa penderaan si ayah.  Pernah suatu hari  anak itu cuba diperkosa namun berjaya menyelamatkan diri. Sejak itu anak tersebut membenci ayah itu sebenci-bencinya. Ibu pula tidak pernah mengambil berat, mungkin kerana anak itu adalah hasil dari keterlanjurannya dikandungkan tanpa cinta.  Ibu tidak pernah mengambil berat terhadap anak itu. Yang diberi cumalah wang saku bulanan ke dalam akau simpanan. Anak itu hidup dengan kemewahan tetapi tidak pernah merasai kasih sayang dari ibu dan bapa.
Ya awak, sayalah anak itu, sayalah anak yang dikatakan HARAM  disisi manusia , anak yang membenci kepada ibu bapa, tiada percaya kepada lelaki, tiada percaya kepada rakan-rakan, anak yang merasakan tiada keadilan di dunia ini, yang merasakan dunia ini adalah kejam dan keji, merasakan agama tidak perlu wujud di dunia ini.
Tapi saya amat berterima kasih dengan Nabiha kerana sentiasa bersabar dengan karenah saya selama saya menjadi teman sebilik dengannya.  Walaupun pada mulanya saya langsung tidak mengendahkannya namun dia tak pernah membenci saya. Dan kebencian saya padanya hilang apabila suatu hari sayajatuh sakit dan hanya dia yang sudi menjaga saya di hospital. Waktu itu saya mula merasai kasih sayang seorang rakan.
Awak pula Haziq, saya tak tahu kenapa dengan saya sejak akhir-akhir ini, saya berasa senang untuk bertanya dengan awak, senang melihat cara awak dalam berurusan. Membuatkan hati saya tersentuh dengan perlakuan yang sederhana. Awak tidak seperti beberapa orang Islam yang sebelum ini cuba mengajak saya ke dalam Islam. Ada antara mereka juga yang sering memarahi saya ketika saya mencaci islam. Tapi awak tidak, awak tidak pernah memarahi saya. Bahkan saya yang sering memarahi awak. Jujur pada mulanya saya saya benci akan awak sebagaimana saya telah hilang kepercayaan terhadap lelaki. Tapi awak telah hilangkan kebencian itu dengan kesederhanaan awak. Daripada saya yang menolak sebarang kepercayaan, awak telah mengubah saya tentang perlunya tuhan. jujurnya saya telah jatuh hati pada awak. Jika awak tidak keberatan saya sudi untuk menjadi isteri awak dan mempelajari apa itu Islam. Maafkan saya andai saya mengganggu awak. Selamat malam………
               

Hati Haziq sebak dengan apa yang menimpa gadis itu, ada sinar air mata yang terbit dari pupuk mata. Namun ayat-ayat yang terakhir membuatkan hati Haziq berdebar-debar. Lantas tangannya menari rancak di atas papan kekunci

Airin
Terima kasih memberikan kepercayaan awak kepada saya, jujur mendengar cerita awak membuatkan saya sedih sehinggakan air mata saya turut mengalir. Benar, saya tidak mengajak awak kepada Islam, tetapi saya mengajar awak dengan Islam. Saya yakin andai kefahaman terpahat dalam hati awak nescaya awak sendiri akan tertarik akan Islam.
Terima kasih juga kerana meluahkan perasaan kepada saya, saya yakin cinta awak suci, namun hati ini sudah dimiliki, saya meminta maaf kerana tidak dapat menerima kesudian awak terhadap saya dalam situasi begini. Saya meminta agar kita terus bersahabat dan jika awak ingin mempelajari Islam saya berjanji saya akan membantu awak setakat selayaknya saya.
Selamat malam sahabat…….
Airin yang baru sahaja membaca mesej tersebut tidak tertahankan air mata dari mengalir sambil hatinya berbicara “Dia seorang lelaki yang baik dan aku bukanlah layak baginya”


Di pengakhiran semester sudah menjadi lumrah jemaah pelajar yang akan mengisi ruang solat Masjid Sultan Ismail akan berkurangan. Masjid tiga tingkat yang terletak di tengah-tengah Universiti Teknologi Malaysia menjadi lambang nadi pendidikan. Di bawah lampu chandeliar yang juga ruang tengan masjid itu terdapat seorang hamba Ilahi yang tenggelam dalam keasyikannya berdoa sesudah melakukan ibadat sunat ba’diah selepas solat isya’ yang dilakukan secara berjemaah sebentar tadi.
“Assalamualaikum, akhi Haziq. Kaifahaluka?” beberapa pemuda datang menghampiri menghulurkan salam lantas duduk berhampiran dengan Haziq membentuk bulatan kecil.
“Waalaikumussalam, Alhamdulillah, anabilkhair, antum?”  sedikit tersenyum Haziq menjabat salam yang diberi.
“Kami semua insyaAllah sihat je akhi Haziq, enta bila pulang ke rumah?”  Kamil Alif memulakan bicara.
Ish, tak perlu ber akhi – akhi ni, ana manalah layak dibandingkan dengan antum, insyaAllah esok malam.” Haziq merendahkan diri. Haziq merupakan bekas Exco Kerohanian di Fakulti Sains dan sering melibatkan diri dalam beberapa program Islamik yang dianjurkan dalam universiti.  Sikap yang sederhana. sentiasa membuatkan dia disenangi ramai orang.
“Mana boleh, kami ni kalau nak dibandingkan masih lagi cetek pengalaman berbanding enta.” Arif zafuan merendah diri.
“Dengar cerita enta kemungkinan besar akan begraduan dengan first class degree, jadi apa kata enta berikan kami ini, budak-budak hingusan sedikit tips yangdapat kami praktikkan dan kami amalkan bersama  dalam gerak kerja kami kelak” pintas Hafiz Hakimi disambut ketawa kecil oleh yang lain
Haziq merupakan pelajar yang disegani kerana dia dapat mengimbangkan prestasi akademik dan juga aktiviti berpersatuan dan sentiasa mendapat keputusan peperiksaan dengan pointer kelas pertama sepanjang tahun pengajiannya.
“Entah abang, mana tahu ini kali terakhir kami dapat bersama dengan abang, lepas ni mana tahu abang jadi ‘orang besar’ sampai tak teringatkan kami di sini,” Amran juga tidak melepaskan peluang untuk berkata-kata.
Kamil, Arif, Hafiz dan Amran merupakan pimpinan majlis tertinggi dalam salah sebuah persatuan islamik dalam universiti itu. Kebanyakan mereka pernah bergerak kerja dengan Haziq dalam program-program kerohanian. Disebabkan itu mereka amat rapaat walaupun berbeza umur dan kursus pembelajaran.
“Ana rasa antum semua lagi arif dalam sudut dalil naqli berdasarkan hadis dan Al-Quran, ana tidak perlu katakan lagi, tapi dari sudut aqli, ana membenci dua sikap mahasiswa dalam menuntut ilmu, dan ianya sikap yang berlaku dekat dengan diri kita.” Kata-kata Haziq berjaya menarik lagi perhatian empat bersahabat itu.
“Pertama, ana cukup tidak suka apabila ada orang mengatakan berjemaah di surau, membaca Al-Quran dan beraktiviti ini membuang masa, cukuplah solat di bilik, cukuplah Quran di khatam sekali, dan alasan itu ana yakin antum semua turut rasa sakit hati bila mendengarnya..”
“Kedua, ana lagi cukup tidak suka apabila antara kita yang terlampau sibuk melakukan aktiviti, dikatakan faqih dengan islam, namun apabila mereka tidak berjaya dalam peperiksaan, mereka akan mengatakan semua ini adalah dunia, tidak penting, sekadar lulus tidak mengapa” kesemua mendengar menganggukkan kepala
“Amran cuba buka surah al qasas kalau tak silap ana ayat 77 dan bacakan makna ayat. Amran tanpa berlengah membuka cermat dan melopori muka ayat yang ingin dicari.
“Carilah apa yang telah dikurniakan Allah kepadamu kebahagiaan kampung akhirat dan janganlah engkau melupakan kebahagiaanmu daripada kenikmatan dunia.” Amran membaca ayat tersebut satu persatu.
“Allah sendiri menyuruh kita seimbang dunia akhirat, ana bukanlah sentiasa berjaya, ana pernah gagal satu ketika dulu, ana juga pernah berada dalam kejahilan, tapi musuh utama adalah diri sendiri, ana sentiasa berpegang, andai ana gagal, ana tidak mahu gagal dalam penyesalan, biarlah ana gagal setelah ana berusaha sehabis mungkin, wallahualam.” Haziq menghabiskan ucapannya
“Benar, sedangkan wahyu pertama yang turun juga adalah surah Al-Iqra yang menyuruh baginda membaca.”  Kamil menyokong.
“Ana teringat satu hadis di mana amalan anak adam yang tidak akan putus hingga akhirat ada tiga perkara, doa anak yang soleh, sedekah jariah, dan ilmu yang diamalkan.” Hafiz menambah.
“Mana aci antum semua, ana juga ada pendapat, sedangkan baginda SAW menyatakan ‘sampaikanlah padaku walau satu ayat’ betul tak?” semua berada di situ ketawa kecil sambil mengangguk akan pendapat yang Arif berikan. Malam itu ukhwah antara mereka semakin terikat erat.


Malam itu Haziq pulang dari masjid ke kolej penginapan dengan berjalan kaki kerana motosikalnya sudah dipos ke rumah pada pagi tadi. Walaupun tadi dia dipelawa untuk ditumpangkan oleh sahabat berempat yang berhalaqah di masjid, namun dia menolaknya dengan alasan ingin menghirup angin buat saat-saat akhir bergelar mahasiswa di universiti itu.
                Entah mengapa malam itu langit bumi UTM penuh dengan bintang, jalan-jalan fakulti yang disusuri dirasakan sunyi sekali, lampu yang terpasang sangat sedikit sekali tidak seperti hari-hari kuliah menandakan kebanyakan pelajar telah pulang ke rumah. Lampu jalan utama pula kebanyakan tidak terpasang tanpa mengetahui  apa sebabnya.
Sewaktu menuruni jalan yang berbukit menghampiri jalan utama Haziq melihat sebuah kenderaan yang tidak berlampu mungkin kerana rosak sedang dipandu laju keluar dari selekoh Arked Meranti. Dalam kesamaran itu juga dilihat seseorang berpakaian gelap sedang melintas menyusuri jalan utama. Haziq merasakan yang pemandu kenderaan tersebut tidak akan sempat mengelak kerana keadaan jalan yang gelap. Haziq berlari pantas sambil menjerit ke arah insan tersebut.
Bummm!!!!!!
Haziq tercampak ke belakang kenderaan. Darah mengalir dari telinga dan hidung. Gadis yang melintas berjaya ditolak ke tepi. Tetapi Haziq tidak sempat melonjakkan diri mengelak dari dilanggar. Gadis itu seakan dikenali, ya, gadis itu adalah Airin.
“Haziq!!!!” dengan spontan Airin berlari mendapatkan Haziq. Dia keliru, dia takut, tidak tahu berbuat apa-apa, cuma air mata yang mengalir, pemandu kenderaan yang melanggar tadi telah memecut pergi mungkin kerana takut. Tiada kenderaan lain yang lalu lalang. Airin berlutut di sisi Haziq sambil menjerit meminta pertolongan. Tangannya yang terkulai itu bergerak-gerak seakan menunjuk ke arah beg bimbit kecil yang selalu di bawanya. Beg itu tercampak tidak jauh sisi Haziq.
ašhadu ʾan lā ʾilāha ʾilla (A)llāh, wa ʾašhadu ʾanna Muḥammada(n) rasūlu (A)llāh”
Perlahan kalimah itu diulangi payah beberapa kali oleh Haziq seakan-akan syahadah itu bukanlah untuknya tetapi adalah milik Airin. Beberapa kali darah tersembur keluar dari mulut Haziq. Dengus demi dengus semakin kasar kedengaran, tidak ubah seperti haiwan yang mendengus selepas baru sahaja di sembelih. Namun di saat itu kalimah ‘lailahaillallah’ masih meniti di bibir tanpa henti.
Sebuah kereta sewa berhenti untuk memberikan pertolongan, namun belum sempat diangkat masuk Haziq telah menghembuskan nafasnya buat kali yang terakhir. Gadis itu bingung Cuma air mata yang mengalir deras membasahi pipi.


 “Ya Allah, aku memohon kepadamu tempatkanlah dia di kalangan orang yang mendapat keredhaanMu, kurniakannlah dia bidadari syurga yang layak baginya, dan kurniakanlah diri ini keampunan dan hidayahMu,” pohonnya dalam khusuknya tenggelam dalam doa.
Amirah Haziqah binti Abdullah, nama yang menggantikan nama dulunya Airin, nama yang diambil sewaktu gadis itu mengucapkan syahadah menjadi kenangan buat Amir Haziq yang membantunya mencari sinar di sebalik kegelapan hidup dirinya. Gadis itu masih berteleku di atas sejadah menyelak helaian Al-Quran tafsir merah kecil kepunyaan Haziq. Sesudah selesai dia membuka sebuah diari lusuh yang menjadi temannya mengumpul kekuatan.
Selamat malam diari kesayanganku, malam ini engkau sekali lagi berjasa untuk aku meluahkan perasaanku, gadis itu Airin telah menceritakan kisah hidupnya kepadaku, aku tidak dapat menahan air mataku dari tumpah apabila mendengar ceritanya. Aku amat simpati terhadapnya. Apa yang mampu aku lakukan? Aku juga insan biasa.
Tidak!!!
Dia tidak jijik. Bahkan dia seperti bayi yang suci andai hidayah Allah miliknya.
Diariku
Hati ini telah dilamar oleh dia, aku cukup takut andai aku mendekatinya bukan kerana ikhlas mengajarkan Islam
 tetapi aku takut aku dekat padanya kerana hawa nafsu
Airin
Benar hati ini sudah dimiliki
Hati ini telah dimiliki oleh Allah dan Rasul
Dan hati ini sentiasa inginkan agar hati engkau juga dimilikiNya
Aku benar berharap kalimah suci ‘lailahaillallah’ meniti di bibirmu
Berkongsi syahadah yang suci bersamamu
Andai sesuci syahdah itu menjadi milikmu
Aku akan melamarmu menjadi teman hidupku
Ya Allah sesungguhnya kepadaMu lah hambaMu ini berserah
Ampunilah dosa ibuku mengandung dan ayah yang membesarkan
Kurniakanlahku keluarga yang bahagia
Isteri yang solehah
Keturunan yang mencintaMu
Dan kurniakanlah kami kebahagiaan dunia akhirat
Kekalkanlah syahadah suciMu ini di hati kami

Diari lusuh itu ditutup rapat kembali, air mata yang bergenang diseka lembut. Itulah tulisan terakhir Amir Haziq yang ditulis di dalam diarinya. Diari dan sebuah Al-Quran tafsir merah kecil diberikan keluarga Haziq kepadanya kerana merasakan bahawa dialah yang layak menyimpannya.
Dalam hatinya berkata kecil 
“Haziq terima kasih kerana engkau membantuku merasai nikmat yang kau ingin kongsi bersamaku, terima kasih kerana engkau membenarkan hatiku dimiliki pemilik hatimu, akan kubawa syahadah  yang suci ini sentiasa bersamaku.” 
Amirah merenung ke luar jendela. Di luar jendela hujan yang renyai telah berhenti. Mentari mula terbit di ufuk timur, pelangi yang indah merentasi langit. Di dalam hatinya bertasbih memuji kehebatan ilahi. Dia kini yakin bahawa setiap ujian yang datang ada hikmahnya.

 Cerpen ini adalah cerpen pertama saya, mohamad afiq bin mohamed huri, pelajar kimia industri UTM, segala yang tertulis tiada berkaitan dengan sesiapa yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. Jika ada ianya cuma kebetulan. Sila kongsikan kepada rakan2 lain jika dirasakan bermanfaat.
DIHARAPKAN ANDA SEMUA SUDI MEMBACA DAN MEMBERIKAN KOMEN
sila layari laman web saya ;
atau
facebook: afiq huri
atau
                                                       YM: afiqhuri91@yahoo.com.my

0 Responses to “Cerpen : Sesuci Syahadah Part 2”

Post a Comment

 

KATA-KATA HIKMAT

Kecantikkan yang abadi ialah pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan pada wajah dan pakaiannya.

Blogroll

Lsk

About

LSK